Wat kan wél en wat kan niet in onze kerkgebouwen?

Tijdens de gemeenteraad van 30 september 2019 kwam de afsprakennota tussen de kerkfabrieken van De Pinte en Zevergem en de gemeente De Pinte aan bod.

Aangezien de gemeente een flink stuk mee financiert, zowel voor de werking als voor het onderhoud en investeringen van beider kerken is het vanzelfsprekend dat er hieromtrent afspraken worden gemaakt. Niet alleen financiële, maar ook praktische afspraken komen ter sprake, waaronder het onroerende patrimonium en het privatief gebruik daarvan. Nu kerken meer en meer leeg komen te staan en duurzaam ruimtegebruik zich opdringt, kwam RUIMTE, bij monde van raadslid Hilde Claeys, hierover tussen. 

Uit de afsprakennota blijkt dat de activiteiten die kunnen toegelaten worden in de kerken van De Pinte en Zevergem, zoals concerten, tentoonstellingen,  sterk aan banden worden gelegd door een specifieke passage in de afsprakennota.  Zo moeten volgens de nota ‘alle activiteiten steeds in overeenstemming zijn met de hoofdfunctie van het kerkgebouw en wordt bij twijfel de eindbeslissing steeds bij de pastoor genomen.’

Door deze passage worden er veel gemeenschapsversterkende activiteiten gedwarsboomd, omdat ze niet als passend binnen een kerkgebouw worden ervaren. Bovendien laten we de eindbeslissing over aan één persoon, wat de deur openzet naar mogelijke willekeur. 

Zo kon tijdens het feestjaar 150 jaar De Pinte  ‘Allez Chanter’ enkel doorgaan in de kerk van Zevergem, dankzij de steun van de Zevergemse kerkfabriek. In De Pinte was er bezwaar.  Samen zingen werkt nochtans gemeenschapsversterkend en verbindend, wie kan daar iets op tegen hebben? 

Zou het niet vanzelfsprekend zijn dat een gebouw dat ondersteund wordt door de gemeenschap,  ook moeten kunnen gebruikt worden door de gemeenschap, gelovige of niet-gelovige? 

Een kerk is per definitie een plaats die zich leent tot evenementen waar een maatschappelijke behoefte voor bestaat, zoals tentoonstellingen, theater,  optredens, zangstonden, … En waarom ook geen niet-religieuze uitvaarten, waar een steeds grotere vraag naar is, maar de ruimte dikwijls ontbreekt in de dorpen?   

Onze fractie heeft zich dan ook onthouden, omdat dit een gemiste kans is om onze kerken meer open te stellen voor de gemeenschap. We vinden dat de lokale overheid in deze materie méér op hun strepen had mogen staan,  temeer omdat de lokale gemeenschap financieel mee bijdraagt aan de kerken.