Tijd voor integraal toegankelijke bushaltes

In De Pinte-Zevergem zijn er 66 bushaltes, waarvan er 6 aan gewestwegen liggen. De gemeente is dus verantwoordelijk voor de overige 60 haltes. Daarvan is er één toegankelijk voor personen met een visuele beperking: halte Veldblomme. Drie haltes zijn toegankelijk voor personen met een motorische beperking mits assistentie: halte Florastraat, Mattestraatje en Veldblomme. Eén halte is toegankelijk voor personen met een motorische beperking: station Florastraat. Geen enkele halte is dus volledig toegankelijk. Het is duidelijk dat er een inhaalbeweging moet gebeuren.

Naar aanleiding van de onlangs verplaatste bushaltes van Polderbos naar de Pintestraat vroeg raadslid Ina Quintyn tijdens de gemeenteraad van 30 september 2019 om de haltes integraal toegankelijk te maken . “Personen met een beperking moeten even vlot de bus kunnen nemen als alle andere reizigers. Wanneer de halte aangepast is, moeten zij hun busrit niet langer reserveren. Dat laatste is overigens ook een doelstelling van De Lijn”.

Deze nieuwe locatie vormt meteen dé gelegenheid om een toegankelijke halte te voorzien in het centrum van De Pinte. Omdat de gemeente nog niet zeker is of de nieuwe halte permanent zal zijn, vroeg het college van burgemeester en schepenen het punt in te trekken. Raadslid Quintyn bleef echter volharden en drong aan op een concrete actie.

Uiteindelijk werd unaniem beslist dat het college zal na gaan welke bushalte integraal toegankelijk moet gemaakt worden.